Naar de campus of naar kot... (of op stap)

 

Met de auto

Tips & tricks voor de student met een auto

CARPOOLEN

PARKEREN

 

Is het niet evident om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer je te verplaatsen? Dan zal je er waarschijnlijk voor kiezen om naar de campus te komen met de auto. We zetten graag enkele tips voor je op een rijtje: 

 

Carpoolen

Met samen rijden, heb je alleen maar voordelen! Aangenaam gezelschap, kost delen en je verhoogt je eigen kansen op parking. En dan hebben we de milieuvoordelen nog niet meegeteld. Een carpoolpartner vind je best binnen je eigen klas of school. Een oproep via Facebook kan je al een heel eind verder helpen! We zetten nog enkele nuttige tips op een rijtje:

 

1. Je kan één chauffeur kiezen die elke keer rijdt, of jullie kunnen afwisselend rijden. Je wisselt best niet elke dag maar bijvoorbeeld om de week of elke maand.

2. Spreek een vast tijdsschema af en maak afspraken over hoe lang je wacht als iemand te laat is.

3. We adviseren jou een vergoeding van € 0,08 per kilometer te betalen aan de chauffeur. Je spreekt beter vooraf een vaste betalingsregeling af (wekelijks, maandelijks,...). Voor omwegen kan je best een hoger bedrag afspreken. Ons advies is hier € 0,21 per kilometer.

4. Weet wat je moet doen bij onvoorziene omstandigheden en wie je moet verwittigen bij ziekte of een defecte wagen.

5. De chauffeur is juridisch verantwoordelijk voor de veiligheid van de andere carpoolpartners. Rij voorzichtig en zorg ervoor dat de auto steeds goed onderhouden en veilig is. Een extra verzekering is echter niet nodig. Stoffelijke schade wordt gedekt door een eigen omnium. Indien een passagier per ongeluk de wagen beschadigt, kan de familiale verzekering een oplossing bieden.

6. Goede afspraken maakt goede vrienden. Spreek af over roken in de auto, welke radiozender er opgezet mag worden,...

7. Carpoolparkings: het is soms makkelijker om vanaf een bepaald punt samen te rijden. Een overzicht van carpoolparkings in Limburg vind je hier.

 

Parkeren

Alle info rond parkeren in Genk vind je hier.